tisdag 18 mars 2014

Liten guide till en älskad stad

Älskade Athen!
En egen guide till Athen har vi knåpat ihop, min man och jag. Det efter att TV-chefen fått en fråga från en kollega som ville ha tips.
Det finns inga hemligheter i denna; håll till godo.
Athen är en fantastisk stad. Sliten, skitig, rik på historia och karaktär.
Bäst är att åka februari-första halvan juni och september-november, mitt i sommaren är det för varmt och december och januari är rätt råkallt och ruggigt.
In till stan:
Bussen X95 går in till Syntagma. Biljett kostar €5 och inhandlas i den lilla kiosken intill busshållplatsen. Bussen är fräsch men stökig, kan vara överfull, men också väldigt grekisk. Vill ni ha en snabbinjektion av Grekland och komma i stämning är det ett bra om än buckligt alternativ.Taxi kostar ca €35 på dagtid och €50 kvällstid in till centrala Athen. Fråga om priset innan ni åker i väg, men det brukar inte vara några problem.Metro funkar också, kostar €8 per person, men det kan ibland vara långt mellan tågen. Tunnelbana är relativ nybyggd och fräsch tack vare olympiska spelen.
Bo:
Det är så pass prispressat i Athen just nu att det går att hitta bra boenden (4-5 stjärnor) i centrala Athen för rimliga pengar (700-900:-/natt o dubbelrum) – det går naturligtvis att hitta hotell med färre stjärnor och därigenom ngt billigare.
Riktigt, riktigt bra och riktigt, riktigt dyrt är (och här har vi aldrig bott, bara besökt deras pianobar, mer om det längre ner):
Mer budget, (3-4*) men fortfarande bra är:
Lite dyrare:
Alla är bra. Centralt placerade och med bra standard (Best Western Amazon är det beroende på av om du får ett nyrenoverat rum eller inte).
Att se:
Nya Akropolismuseet. Ligger alldeles intill ingången till Akropolis. Ett fantastiskt museum som invigdes för bara några år sedan. Du vandrar upp genom historien och genom Akropolis, förbi utgrävningarna och vardagsföremålen de hittat nedanför klippan hela vägen, förbi de statyer som stod på tempelgården och som offrades till gudarna och slutar uppe vid de fresker som sitter närmast taket runt hela templet. Notera hur extremt noga de är på att berätta vem som stulit fresker och var de finns, British Museum t ex, och missa inte att se filmen om Akropolis på mellanvåningen (tar tio minuter).
Parthenon, naturligtvisTa en promenad upp på Akroplisklippan. Hänförs och fundera över hur fanken de kunde bygga hela grejen för 2 500 år sedan. Det kan vara värt att hyra en guide, de är licensierade och bär då ett intyg runt halsen, och kan på en timme berätta och förklara mer – men det går också alldeles utmärkt att bara strosa runt, läsa på skyltar och i guideboken.
Plaka – det gamla området nedanför Akropolis kommer ni inte undan. Det är väldigt turistigt, men genuint. Inkastare på restauranger och turistaffärer som säljer diverse saker du inte behöver.
Men i Plaka, alldeles intill Akropolisklippan, finns också en liten gömd juvel – Anafiotika – som byggdes upp av ö-bor från Anafi som vill skapa ett ö-likt kykladiskt hem i Athen. Få hittar dit, men det är väldigt, väldigt annorlunda jämfört med det i övrigt turistiska Plaka.
När ni kommer ut från Akroplismuseet, eller från entrén till klippan, ta vägen runt klippan. Det vill säga sväng höger när ni kommer ner från klippan, eller vänster när ni kommer ut från museet, vandra längs den stenlagda vägen runt klippan – ta en paus vid restaurangen Lontos och ät en grekisk middag eller ta ett glas vin innan ni fortsätter ner mot Monastiraki och folkvimlet igen.  Notera gärna arkitekturen och de vackra husen mittemot Akropolisklippan som minner om bättre, rikare, tider för Athenarna.
På klipporna mitt emot Lontos samlas Athenarna för att se solnedgången och romantisera. Här stod också påven när han skulle välsigna Athen, men buades ut av alla grekortodoxa kvinnor som vallfärdat till Athen för att mota bort den katolska kyrkan från Grekland.
Att besöka den gamla Olympiastadion är också speciellt och ger verkligen en känsla av historia. Panathenaic Stadion, som är byggd i marmor, ligger alldeles intill den stora parken i centrala Athen, i vars lummighet presidentpalatset är placerat och som gränsar till Syntagmatorget och parlamentet. När ni vandrar i parken kommer ni säkert stöta ihop med de sköldpaddor som också bor där. På Stadion ska ni speciellt notera statyerna vid stadions kortände som föreställer den virile idrottsmannen på ena sidan och på den andra sidan den inte längre lika virile idrottsmannen. Ett bra tips är att hyra de hörlurar som erbjuds vid entrén, då får ni hela stadions historia på en dryg halvtimme.
Solnedgången från Lycabettus är magisk. Vandra upp på klippan, tar en halvtimme och ger lite svett, eller ta en taxi upp på baksidan och gå sista biten (7-8 minuter) eller ta bergbanan genom berget upp på toppen.
Sätt er på utsiktsplatsen och se hur Athen breder ut sig. Gå in i det lilla kapellet och tänd ett ljus. Sätt er på uteserveringen och njut en öl eller ett glas vin och se hur solen sänker sig över staden.
För att få en glimt av vardagslivet i Athen och känslan av en annan stad är matmarknaden och kvarteren runt Omonia värda ett besök. Kvarteren kring Omonia är däremot lite stökiga och har i alla fall tidigare varit fyllda av narkomaner och uteliggare. Nu har polisen rensat och städat bort mycket av det värsta, men fortfarande är vi försiktiga att röra oss där på kvällar och nätter. Även mängden horor från Balkan är påfallande kvällstid.
Monastiraki – loppmarknad och myllrande kvarter med mycket folkliv. På helgerna, framförallt på söndagarna, är kvarteren runt torget fyllda av antikviteter och diverse stånd med allt ifrån bjäfs och skräp till en del fynd. Se upp för ficktjuvar.
Syntagma – The Parlament Square – är det demonstrationer (och det brukar det vara) så är det härifrån det utgår. Syntagma (direkt översatt: konstitution) är det torg som under krisens inledning, 2010-2012, ockuperades av folket som protesterade mot parlamentet på andra sidan gatan, mot makten, EU och Trojkan. Ibland ligger tårgasen tät här men oftast är det lugnt om än alltid med hög närvaro av kravallpolis och vattenkanoner. Kring torget träng lyxhotellen och här börjar också den stora shoppinggatan Ermou.
Ta sig runt:
Taxi är rätt billigt, mycket billigare än i Stockholm, och går att vinka fast nästan var som helst.Tunnelbanan funkar bra och dessutom är centrala Athen inte större än att du kan gå nästan vart än du ska.
Shoppa:
Ermou är den stora shoppinggatan som löper från Syntagma och mot Monastiraki, Athens Drottninggatan. Här hittar ni alla affärer som HM, Massimo Dutti och varuhuset Hondos.
Grekiskt tips är att gå in i Korres butik, på höger sida när du kommer från Syntagma. De har bra organiska duschkrämer och tvålar utan tillsatser samt parfymer, after shave och smink. Allt producerat i Grekland.
Attica är Athens NK. Alla lyxiga märken, men också en massa annat. Kläder, skor, smink, hushållsprylar, sängkläder och mer.
Äta och dricka:
Öl. Barley Cargo är en specialiserad ölpub som ligger några kvarter från Ermou. De har en hyfsat fullsorterad lista med alla Greklands microbryggerier.  Jag gillar Septem, Crazy Donkey eller Santorini av de mindre bryggerierna.
Vin. På Voulis i utkanten av Plaka och nära Syntagma ligger den lilla vinbaren Oinoscent - fokus på grekiska viner, små producenter och små partier. Mängder av spännande viner, många ekologiska, på glas. Vin och Craft Beer är en växande, småskalig, industri i Grekland. När krisen slog till återvände många, inte minst de unga, till de klassiska yrkena och till att bygga sysselsättning till det jorden ger. Oinoscent är en del av den trenden.   
Spondi. Två stjärnor i Guide Michelin. Från 2001, varje år, utnämnd till Greklands bästa restaurang. När vi var där var det väldigt, väldigt bra. Förutom maten en fantastisk sommelier. Vi betalade drygt 2000 kronor för tre rätter, bubbel före maten och kaffe med avec och dricks. M a o – prisvärt för att vara Michelinklass …
Kuzina – grekisk mat ”med en twist”. Bra och trevligt ställe, om de har öppet på takterassen, be att få sitta där. Hänförande utsikt över Akropolis.
På väg ner från Anafiotika – ovan – så passerar ni restaurangen med samma namn. Traditionellt bra och med genomgående god kvalité.
Grand Bretagne är Athens lyxhotell nr 1 – här hittar ni också en fantastisk pianobar. Hälsa på de livréklädda dörrvaktmästarna, passera säkerhetsportalerna, gå rakt fram i den marmorprydda entréhallen och kliv in i baren. Missa inte cigarrbaren en trappa upp om ni är sugen på en cigarr, eller ett besök på den lyxiga toaletten en trappa ner från entréhallen.
Barer:
Hotellet A for Athens som ligger intill torget Monastiraki är en trevlig roof top bar med utsikt över Parthenon och Plaka. Bra drinkar och ofta folkligt fullsatt.
360° heter en annan roof top bar intill Monastiraki. Baren ligger i huset intill stationen och ni tar hissen från gatuplan upp till utsikten mot Parthenon och Plaka.
Området och gatorna bakom hotellet A for Athens vid Monastiraki är full av nattklubbar och barer. Det är här Athens studenter och ungdomar hänger. Myllrande på kvällen, lugnt på dagen.

En trevlig nyöppnad bar/nattklubb är Mpoufos. Snygg, välbesökt, inne och med duktiga bartenders.

PS. Här finns samma guide, fast med bilder inlagda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar